Boží dar, to není jen Ježíškova cesta

Boží dar, to není jen Ježíškova stezka

Kombinace nádherných hor a dětského vyžití a to jak v létě, tak v zimě. O to se vám postará středisko Boží dar. Co dalšího kromě oblíbené Ježíškovy cesty, tu na vašich rodinných výletech čeká?

Když se řeklo Boží dar, vybavila se mi vždy zmínka z předpovědi počasí, že tady za to umí zima pořádně vzít, jak teplotami, tak i množstvím sněhu. Není se čemu divit, Boží dar s nadmořskou výškou 1 028 m.n.m. je nejvýše položená obec ve střední Evropě. S oblíbenou stezkou pro děti – Ježíškova cesta, se mi to úplně nepojilo a to chtělo změnit.

Krušné hory jsou bohužel mnou ještě neprobádané české hory. Je to i dáno polohou, kdy nám pražákům to sem zabere téměř 2 hodiny jízdou autem a tak vyhrávaly nám bližší lokality. Ovšem už mnohokrát jsme slyšely chválu na Ježíškovu cestu a tak volba pro rodinný výlet o tomto krásném slunečném víkendu Babího léta padla na Boží dar. A to bych nebyla já, abych se spokojila pouze s jedinou dětskou aktivitou. Proto níže máte mnou sepsané tipy, čím dalším zde potěšíte své potomky.

Ježíškova cesta na Božím daru

Na tento výlet jsme jeli na „otočku“ a tak bylo potřeba vyrazit co nejdříve, abychom toho stihli co nejvíce, což i tak úplně nevyšlo. Tedy jestli se sem chystáte, doporučuji min na 2 dny. Boží dar mně uchvátil hned na první pohled, když jsme se „vyškrábali“ od úpatí Klínovce, před námi se otevřelo malebné údolí, které v tomto podzimním období hrálo všemi barvami. Zaparkovat můžete na záchytných parkovištích hned na začátku obce, ale my parkovali až u areálu Novako, který je hned u centra. Stojí to zde 100 Kč na den, ale návštěvníci areálu to mají zdarma. A jelikož my věděli, že zde budeme končit náš den, volba byla jasná. V infocentru jsme si vyzvedli Ježíškův zápisník, někdo tomu říká i pas, na zapisování odpovědí z kvízů na stezce. Za zápisník zaplatíte 50 Kč a po jeho předložení po absolvování buď kratšího cca 6 km okruhu, nebo dlouhého 13 km okruhu, dostanete malou odměnu a razítko do notýsku. Ti z vás, kteří chtějí potěšit své blízké jedinečným božídarským razítkem na vánočních pohlednicích, nezapomeňte je zde odeslat. Přímo v infocentru je Ježíškova pošta, která vaše písemnosti rozešle v průběhu prosince.

Jak už jsme zmínila Ježíškova cesta nabízí dva okruhy – krátký 6 km a dlouhý 13 km. My stíhali bohužel jen krátký. Po cestě je rozeseto 13 zastavení v podobě dřevěných přístřešků, kdy každý je zasvěcen jedné bytosti a čekají zde vytoužené vlastivědné otázky, jejíž odpovědi si zapisujete do notýsku. Tužku sebou! S vaší pomocí zvládne i tříleťák, jak jsme si mohli ověřit. Buďme k sobě upřímní, ne každé dítě by jásalo jen z plnění kvízů a tak je tu pro ně nachystáno po cestě mnoho herních prvků od houpaček, přes ježíškovu tělocvičnu, jestličky apod., které vám procházku časově příjemně prodlouží.

Na trase je pouze jedno skromné občerstvení Krmelec, za křižovatkou obou okruhu. Tedy pokud půjdete ten krátký a budete potřebovat zahnat žízeň, popojděte si kousek doprava. Těm kteří se chtějí plnohodnotně naobědvat, jednoznačně doporučuji restauraci penzionu Daniela. Nic víc babyfriendly zde nenajdete. Toto místo neminete, pokud půjdete od infocentra na start stezky. Porce tu dávají tak velké, že by se z ní, z nadsázkou, najedla celá rodina. A nebo přibalte svačiny s sebou. Míst k posezení je tu také nespočet.

Božídarské rašeliniště

Vesměs celá Ježíškova cesta vede lesem a ačkoliv jsme sem zavítali za krásného slunečného, ale přeci jen podzimního počasí, dost jsme uvítali, že ke konci stezky jsme už mohli vystoupit ze stínu lesa a vydali se „ohřát“ na naučnou stezku Božidarských rašelinišť. Odbočka je u přístřešku s číslem 12. Jdete po typických dřevěných chodníčcích a kolem vás to hraje barvami místní flóry, plus máte možnost se vzdělat skrze informační tabule, které si za zalíbením prohlížela i naše dcera a ptala se, jak že se ta kytka na obrázku jmenuje. Musím říct, že tuto část jsem si moc užila. Úplný detox. Chodníček je dostatečně široký, abyste mohli projít i s kočárkem. Stejně tak jako Ježíškovu cestu.

Rodinný areál Novako

Náš nedělní výlet jsme, dle plánu, zakončili v rodinném areálu Novako, který je hned jednu ulici nad infocentrem. Jde hlavně o zimní lyžařský areál s mírnou sjezdovkou, kde se určitě bude dobře učit lyžařskému umění vašim dětem. Ovšem ani v letní sezóně (do konce října), zde není o zábavu a sportovní vyžití nouze. Mírná svažitá louka je rozdělena do několika zón. Úplně nejníže je potůček se stavidly, které jak víme, prťata děsně baví. U toho je pískoviště s plastovými auty a odrážedly. Nad chalupou s občerstvením je nafouknutý skákací hrad, trampolína, bludiště, kuželky a nejvýše lanový park Šikulka. Zadní část s vlekem je určen pro horské káry a koloběžky, které si zde samozřejmě půjčíte. Moc chválím v jaké stavu a čistotě park udržují. I v pozdních hodinách byly i toalety perfektně čisté a i vybavené nezbytnostmi pro menší pozadí (nočníky, prkýnka). Vstupné stojí 150 Kč pro děti od 3 let a pro dospělé 60 Kč. A čím více dětí máte, tím je cena nižší.

Co za aktivity jsme v Božím daru nestihli?

Příště sem zavítám určitě minimálně na celý víkend. I naše tříletá dcera konstatovala, že to byl krátký výlet, že čekala, že tu bude bydlet. Proto jsem zapátrala a zde několik typů na rodinné ubytování, které by mohlo naplnit mé očekávání, minimálně v tom, že mají dětský koutek:

Vlastivědné muzeum Boží dar

Také máte rádi si prohlížet expozice, které ukazují jak žili naši předci před 100 lety a jaké používali věci běžné potřeby? Tak si udělejte chviličku nakouknout do místního muzea. Je přímo u infocentra a zdarma.

Boží vyhlídka

Na kopci nad městem, po červené turistické značce směrem na ski areál Neklid, stojí moderní budova, připomínající krabičku od sirek, Boží vyhlídka. Z tohoto bodu vede i bike trail, který si užijí i méně zkušení bikeři.

Zážitkový areál Plešivec

Tento areál nenajdete přímo u Božího daru, ale je to jen cca 10 km autem pod stejnojmennou horou. Jde trošku už o adrenalinovější park s ohledem na atrakce typu obří houpačka, lanový park pro dospělé, bungee trampolína, nebo atrakce, kde zažijete volný pád. Ale nezapomněli ani na menší návštěvníky, pro které je tu k dispozici klasické hřiště a dětský lanový park.

Věřím, že má reportáž vás inspiruje. Teď už stačí jen vyrazit.

Sdílet s dalšími rodiči
Facebook
Email